31.10.11

Tuleohutus

Vanarahvas ütleb tule kohta nii: "Hea peremehele aga halb peremees." Ja 25. oktoobril tuleohutus-koolituse käigus me veendusime, et küll see vanarahvas oli ja on ikka tark. Seni kuni lapsed lõunaund magasid kuulasid õpetajad lasteaia saalis teoreetilist osa ning vaatasid filmi, hiljem toimus praktiline tule kustutamise õppus ning evakuatsioon. Lühidalt tähendas see seda, et igas rühmatoas hakkas sirisema alarm ning õpetajad aitasid lapsed ruttu riidesse ning majast välja. Õppus loeti igati korda läinuks! Palju tänu vanematele, kes abistasid õpetajaid lõunasel ajal ning hoidsid pisikestel lõuna-tudujatel silma peal.



24.10.11

Hiireherned tervitavad

 
4. OKTOOBER –
NELJAJALGSED  SÕBRAD  LASTEAIAS.
Kuna kõigile lastele meeldivad loomad, siis nii mõnigi pere on saanud imearmsa kassipoja, nunnu kutsu või soetanud mõne muu lemmiklooma üsna ootamatult. 4. oktoobril oli Hiireherne rühmas tore võimalus loomakaitsepäeva pidada. Sel päeval said lapsed lasteaeda kaasa võtta oma vahvad neljajalgsed sõbrad, kes nendega kodusoojust jagavad. Erlendi ja Lennarti pere deegud ja Christini pere küülik Juss harjusid üheks päevaks oma uue kodu ja lasteaialastega ruttu. Kogu terve päeva jälgisid lapsed huviga nende loomakeste tegutsemisi. Palju põnevat ja õpetlikku kasside elust rääkis meile Tristani ema. Kui pelgliku loomuga kassipoeg Pingu oli võõras kohas pisut harjunud, said kõik talle pai teha. Oma pere tõukoera Nufit käis rühmas tutvustamas Ron Anderi õde. Kuulekas koer oskas omaniku kindla häälega antud korralduste peale istuda, lamada, küsida ja trikke teha. Kohtumine loomadega oli vahva ja meeldejääv sündmus ning muutis tavapärase õppetöö huvitavamaks.







12. SEPTEMBER – HIIREHERNED SÜGISMATKAL.
Tervisenädala esimest päeva alustasid Hiireherne rühma lapsed ja õpetajad väljasõiduga looduslikult kaunisse paika - Glehni parki. Peale pikka bussisõitu Alasniidult jõudsime matka toimumiskohta Nõmmele. Looduses liikumise ja tegutsemisega ühendasime ka looduse vaatlemise. Esimeses peatuskohas köitsid laste tähelepanu sipelgapesad ja üks imekaunis punane kärbseseen. Teises peatuspaigas tutvusid lapsed Kalevipoja kuju ja Glehni lossiga. Loodusmatka lõpus mängisime metsalagendikul üheskoos liikumismänge ja krõbistasime küpsiseid. Pärast terviseraja läbimist ei tekkinud matkajatel tüdimust ega väsimust, vaid nad olid reipad ja rõõmsad.

Bussisõit on vahva!
Sipelgad sätivad pesa talvekorda.
Seene-mikk




12. – 13.OKTOOBER – HIIREHERNE  RÜHMA  LEIVATEGU.
Palju perenaisi on tänapäeval hakanud oma perele ja ka külakostiks leiba küpsetama. Minu leiva küpsetamise kogemus on vaid aastapikkune, kuid oli soov seda lasteaialastele jagada. Leivavalmistamise õppimist on hea alustada vormileivast, sest siis on vähem eksimisvõimalusi. Kui eeltainas oli eelmisel õhtul koos lastega hapnema pandud, võtsime üheskoos järgmise leiva tarvis uue juuretise ja alustasime leivategu. Väikeste koguste kaupa lisasid hiireherne rühma lapsed eeltaignale soola, suhkrut, pisut nisujahu, erinevaid seemneid ja mahedat rukki täisterajahu. Kõige lõpuks tõstsid lapsed leivataigna puulusikaga määritud vormidesse, silusid pinna ühtlaseks ja vajutasid kahvliga augud sisse. Pärast 2 tunnist kerkimist lasteaia köögis asetasime leivad ahju. Veel tunnike ootamist ja esimesed leivapätsid olidki valmis. Järgmisel päeval värsket leiba süües tundus see imehea.







13. SEPTEMBER - HIIREHERNE RÜHMA TERVISEAMPSUD

Tervisliku toitumise päeval tegutseti rühmades. Lasteaia mängulise õppe kõrval on oluline õppida ka praktilise töötegemise kaudu. Hiireherne rühmas õpiti sel päeval toorsalati ja võileibade valmistamist. Toidutegemisele eelnes korralik kätepesu ja põllede ettesidumine. Kokkamist alustati porgandi ja kapsa riivimise ning kurgi viilutamisega. Kui kõik vajalik oli tükeldatud, jätkati salati segamise ja maitsestamisega ning võileibade kaunistamisega. Tegevuse lõpus katsime ühiselt laua ja maitsesime omatehtud terviseampse. „Küll maitseb hästi!“ rõõmustasid väikesed meistrid.

Kirjutas: õpetaja Tagi



Kurgivõileivad valmivad



 Head isu!


21.10.11

Kui õpetaja on haige......

Pikka juttu ei tule, lihtsalt tahan Teiega midagi jagada.
Vahest juhtub nii, et oma rühma õpetaja on haige või kuskil koolis ära, siis tuleb teda asendama võõras õpetaja ja ma arvan, et pole hingelistki,  kes esiotsa ei muretseks, et kas kõik laabub lastega ja kas kõik läheb ikka hästi (mina igaljuhul olin pisut ärev). Aga ma võin kinnitada, et kui te järgmisel hommikul rühma tulles midagi nii toredat laualt leiate siis ei saa asendus-õpetajat enam iialgi võõraks nimetada!!!


süda läks soojaks!

Õpetaja õpib

Ühel ilusal kolmapäeval sõitsime õpetajatega Pelguranna lasteaeda külla. Sealne õppealajuhataja Anne Kikas oli nii armas ja lasi meil pisut "nuusutada" äärmiselt põnevat metoodikat. Vahemärkuseks ütlen, et Pelguranna lasteaias kasutatakse alates 1990. aastast Montessori pedagoogikat ning igas rühmas on valik Montessori pedagoogika õppevahendeid ja töös kasutatakse Montessori pedagoogika elemente. Ja kui lugeja nüüd imestab, et mis ime see Montessori on ja miks seda ühes lauses peab kolm korda nimetama siis vastava metoodika looja ja ema Maria Montessori ülteks selle peale nii: "Õppimine, mis on seotud tähendust omava kontekstiga, on sageli sügavam ja rikkam kui õppimine abstraktses kontekstis." Niisiis varustan lugejat rohke pildimaterjaliga ning seletused kirjutan pildi alla. Küllaltki kontekstis, eks ;)
 Õpetajad õpivad
Silma ja käe koordinatsiooni harjutus.


Aja-mõistet on lastele hoopis lihtsam selgitada kui kõik on seinal olemas.

Vee-mängu keskus. Milline laps ei tahaks sõelaga vees hulpivaid ping-pongi palle püüda?

 Anne Kikas´se sõnul on õnneliku ja rahuloleva lapse retsept ülimalt lihtne, vaja läheb vett, sirtsuke seepi ja visplit.
Kui väiksed näpud on liivapaberist numbreid saanud sõrmitseda, saab hiljem mälu testida ja mannat täis kandikule joonistada.

 Ubade, makaronide jms sorteerimine kasutades pintsette - näpulihaste treening ja tubli annus püsivust.
Poisid lähevad põnevile kui saavad polte ja mutreid kruttida.


Veelkord mõnus treening näpulihastele!

Siin on korvitäis nuputamist, pusimist ja hiljem ei juhtu nii, nagu minuga esimeses klassis...,et kui ema koju jõudis siis leidis ta välisukse võtmeaugust võtme, mille küljes rippus jope, mille küljes rippusin mina.

Palju, palju tänu Annele kes meid nii toredasti vastu võttis ja mõnusalt inspireeris! Ning kui mõni armas lapsevanem nüüd lugema juhtus, siis teile teadmiseks, et kõik rühmad on rõõmsad pintsettide, karbikeste, ubade, purgikeste, poldikeste, ping-pongi pallikeste ja sirtsukese seebi üle :D !!!

12.10.11

Leivapidu

Kas pole mitte armas, et meie esimene suur ühispidu toimus Leivanädala raames? Peo-päeva hommikul kaunistas meie triibulist saali lugematu arv värvilisi vihmavarje ja säärikuid. Justkui oleks sajajalgne isiklikult peole tulnud. Pidu viis läbi värviline ja kaunis Sügis. Koos räägiti ja mängiti läbi vilja teekond meie söögilauale - laste laulud ja tantsud matkisid viljakoristust ning vihmasadu ja leiva küpsetamist. Kogu majas hõljus magus leivalõhn ja lapsed said nuusutada ja maitsta kodus küpsetatud leiba. Seda, et pidu väga vahva sai, tunnistas ka päike, kes lõpuks otsustas pilve tagant välja tulla ja meie peosaali üle kullata.

Värviline Sügis

Kuldkinga lapsed laulmas

Kuldkinga lapsed tantsivad Vihmatantsu

 Lõbusad vihmapiisad
 Nurmenukud tantsivad Kummiku tantsu
 Hiireherned tantsivad
 Pääsusilmad maitsevad leiba
 Karukellad maitsevad leiba

Leib lõhnas hästi!