31.3.13

Alasniidu Lasteaias tähistati teatrikuud uue ja põneva traditsiooni loomisega





 Lilli-Raada ja Lupu

Alasniidu Lasteaias tähistati teatrikuud uue ja põneva traditsiooni loomisega – toimus esimene teatrifestival kuhu oli oodatud kõik Harku valla lasteaedade väiksed näitlejad ja nende juhendajad. Ettevalmistustega alustati juba aasta alguses, majades toimusid festivali eelvoorud, õmmeldi kostüüme, värviti lava dekoratsioone, õpiti laule, tantse ja tekste. Kevade esimesel päeval 20. märtsil sõitsid Alasniidule Pangapealse, Harku, Teelahkme ja Tibutare Lasteaiad. Alasniidu Lasteaia saal muutus tõeliseks teatriks, kust ei puudunud ka lava ja eesriie. Külalisi võtsid vastu Alasniidu Lasteaia kaks toredat maskotti, niiduhaldjad – Lilli-Raada ja Lupu. Kevadiselt rohelised tegelased tutvustasid saalis istuvat žüriid ja kuulutasid festivali avatuks. Žürii, kooseseisus Kristel Veermäe, Aivo Sadam ning Aire Sibbul hindasid lavastusi järgmiste kriteeriumite järgi; parim laste omaloominguline lavastus, parim lavakujundus, parim muusikaline kujundus, parim tantsuline liikumine, parim näitlejameisterlikkus, parimad kostüümid ning kõige fantaasiarikkam etendus. William Shakespeare ütles, et teatris tuleb kohandada tegevus sõnale, sõna tegevusele, eriti silmas pidades, et ei patustataks loomuliku lihtsuse vastu. Lastelavastustes seda muret ei olnud, lapsed olid laval loomulikud ja vabad. Kui tekst kippuski meelest minema, improviseeriti ladusalt ning pealtvaatajate huvi ei vaibunud hetkekski. Kiitust väärivad ka tublid juhendajad ja õpetajad. Näha oli ühte hoidvaid meeskondi kes töötasid ühise eesmärgi nimel – isegi kui see tähendas näidendi ajal kogu lavakujunduse ja dekoratsioonide üleval hoidmist. Õnneks said lavatöölised, näitlejad ja õpetajad ennast pärast etendust festivali jaoks sisse seatud jäätisekohvikus turgutada, maiust nautisid kõik! Pärast väikest nõupidamist tegi žürii teatavaks tulemused. Parima omaloomingulise ja fantaasiarikkama etenduse tiitli pälvis Alasniidu Lasteaia  Kuldkinga rühm etendusega „Hambahaldja lugu“ juhendajad Ines Savi ja Heli Koor. Parima kostüümi auhinna viis endaga kaasa festivali noorimad, Alasniidu Lasteaia Karukella rühm, etendusega „Jussikese seitse sõpra“ juhendajad Kristel Einaste-Lukk ja Mari-Liis Vagur. Parima lavakujunduse tegi Pangapealse Lasteaia Päikesepõnnide rühm etendusele „Vaeslaps ja talutütar“, juhendajad Getter Nurklik, Ülle Aava ja Katrin Läll. Tibutare Lasteaia Piilude rühma „12 kuud“ märgiti ära kui kõige parema muusikalise kujundusega lavastus, juhendajad . Teelahkme Lasteaia Punane rühm viis koju parima tantsulise liikumise tiitli etendusega „Päkapikk ja maja“, juhendajad Iie Juhkamson ja Krista Pormeister. Kõige meisterlikumad  näitlejad on  Harku Lasteaias Pääsukeste rühmas. Nemad võitsid austava tiitli etendusega „Lumivalgeke ja seitse pöialpoissi“, juhendajad .Teatrifestivali kutsusid ellu Alasniidu Lasteaia muusikaõpetaja Maris Kilusk ning õppealajuhataja Anneli Pedask. Järgmine festival leiab aset 2014 aasta kevadel, ootame rohket osavõttu!
 Kirjutas õp Kristel

Turvalisuse päev Tabasalu Gümnaasiumis



Aasniidu Lasteaia Nurmenuku ja Kuldkinga rühmade lapsed osalesid reedel, 22.märtsil Harku valla korraldatud turvalisuse päeval Tabasalu Gümnaasiumis. Kohale sõitsime kahekorruselise bussiga, mis lastele palju elevust pakkus. Kõik soovisid bussi teisel korrusel sõita ja kõrvaklappe pähe proovida.
Koolimaja saalis võttis lapsi vastu lõbus Jänes koos oma sõpradega Prügihundi ja Lõvi Leoga. Lasterühmad said Jäneselt kaardi, mis juhatas neid erinevatesse töötubadesse ja retk turvalisuse maale võis alata.  Lastele rääkisid turvalisusest lastekaitse ja lasteabi töötajad. Politseitöötajad tutvustasid erinevaid võtmehoidjaid ja mobiiltelefonide kotte ning selgitasid, kuidas hoida kindlas kohas koduvõtmeid, jalgratta luku võtmeid või taskuraha. Palju põnevust pakkusid politsei koerad. Hiirvaikse imetlusega jälgisid lapsed koerte tegutsemist. Nii vahvaid koeri oleks iga laps meelsasti silitada soovinud, kuid teenistuskoeri tohib ainult vaadata. Prügi sorteerimist õpetasid Hunt ja Jänes ning lemmikloomadega tutvusime Nõmme loodusringi töötajate juhendamisel. Turvanõuetest ja liiklusest tänaval rääkisid maanteeameti töötajad. Turvalise liikluse õppimiseks saime lasteaeda kaasa liiklusteemalisi mänge ja puzzlesid. Päev oli elamusterohke ja lõbusat tegevust pakkuv. Lastel oli palju emotsioone ja mõtteid, mida arutati koduteel. Saadud kogemusi jagati kodus vanematelegi.

Suured tänud korraldajatele ja kohtumiseni uutel turvalisuse päevadel.

Nurmenuku rühma õpetaja Maret    

8.3.13

Minu jaoks oluline

Tujud ja tunded…. tulevad ja lähevad… ometi räägitakse viimasel ajal üha rohkem emotsionaalse intelligentsuse, empaatia  ja edukuse seostest. Eestlane on oma loomult kinnine ja tunnetest eriti rääkima ei kipu. Kas oleks aeg seda parandada?
Veebruarikuu on selline tore kuu, kus jutuks tulevad isamaaarmastus, lojaalsus, austus, sõprus jne. Ideaalne kuu, et rääkida tunnetest, nende kogemisest, mõistmisest. Miks on küll nii, et ühe naer võib teisele haiget teha?
Kuldkinga rühma projekt „Minu jaoks oluline“ oligi otsast otsani tundeid täis. Põhjalikuma vaatluse all oli 26 emotsiooni. Arutlesime läbi emotsiooni tekkimise põhjuse ja tagajärje. Otsisime koos lahendusi, kirjeldasime  olukordi. Lapsed rääkisid oma kogemustest ühe või teise tunde tekkimisel. Mängisime, avastasime, mõistatasime. Kirjeldasime ja tunnetasime emotsioone. Lapsed olid tunnetest rääkides jahmatavalt ausad ja avatud. Kas suur vend mõtleb sellele, et õhtune õudukate rääkimine hirmutab väikevenda? Kas emad-isad teavad, et võõras keskkonnas palju tundmatuid tube on üks põhjustest miks öösiti kimbutavad halvad unenäod? Kas vanemad on teadlikud lapse murest, et väikevenda armastatakse rohkem või, et armastus teeb haiget kui ta armukadeduseks muutub või et uhkust tuntakse ka selle üle kui hoopis emme ise hambaarsti juurde läheb? Nii palju oli rääkida. Veebipäevikusse pani mind kirjutama aga hoopis teine  küsimus , mis tekkis projekti käigus-
KUHU KAOB MEIE OSKUS OMA TUNNETEST RÄÄKIDA? Tunnetest rääkides väldiksime mõttelaadi, et mehed ja naised on pärit erinevatelt planeetidelt ja me ei mõtleks, et naaber mõtleb, et mida ma mõtlen kui ma temast mõtlen. Tunnetest rääkimise  oskust tuleb hoida ja hinnata ja kui soovite, siis lausa toita hooliva käitumise ja mõistmisega. Võibolla on meil siis tulevikus põlvkond inimesi -   ametimehi ja naisi kes räägivad mida mõtlevad ja tegutsevad oma südame ja sõnade järgi.  
 
Mõtles, ütles ja pildistas õpetaja Ines
Milline tunne sind valdab kui sul on hea sõber kelle peale mõelda?
Mis sa tunned?
Laps kui puu- juurtega Eestimaal ja võrana teda mõjutavad inimesed. Emotsioonidest kujunevad lehed puule, kust laps saab energiat.
Esialgu istungil pealtvaatajana, hiljem ...
 

7.3.13

Palju õnne Eesti Vabariik!

Palju, palju õnne, armas isamaa! Küünlakuu keskpaigas kogunes Alasniidu Lasteaia pere saali pidulikule aktusele. Väiksed eestlased olid elevil, poisid sättisid lipsud sirgeks ja türdukud kohendasid seelikuid. Aktus algas hümniga, suured ja väiksed püüdsid kaasa laulda. Aktust aitasid läbi viia Kuldkinga koolieelikud, kes pidulikult juhatasid sisse kõik esinejad. Kontsert oli kaunis ja vanema rühma kaerajaan laitmatu ja kõige lõpuks tehti  suu magusaks sini-must-valgete kommidega! Palju õnne!









 Pildistas ja pani kirja õpetaja Kristel

Pikka liugu!


Sellel aastal on ilmataat olnud lumega päris helde, meie lasteaia õuel ulatub lumi kohati üle põlve. Lastele see väga meeldib. Tähistasime vääriliselt ka vastlapäeva. Toimusid mitmesugused mängud ja loomulikult ka liulaskmise võistlused. Pärast lumes müttamist kostitas lasteaed meid kõiki hernesupi ja vahukoorekukklitega! Nämmmm!






 Pildistas õpetaja Mari-Liis, kirja pani õpetaja Kristel