14.9.13

Lasteaial oli sünnipäev!

Mulli- ja tordisöömise pidu!
 
Tere jälle, hea lugeja!

Alasniidu Lasteaed sai 5. septembril kaks! Sünnipäeva puhul hakkasin mõtlema kaheaastase lapse peale. Koolist on päris palju möödas aga mõnest konspektist võib lugeda, et: "kaheaastaselt võib laps panna selga lihtsamaid riideid, joosta kiiresti, kõndida iseseisvalt trepist üles ja alla, ehitada torni 6 – 7 klotsist, seada klotse ritta."  Meie lasteaed on meie nägu ja olgugi, et meil pole treppe oleme selle eest osavad kiikujad, lastevanemate poolt annetatud raha eest on lasteaia õuealal nüüd üks kiik rohkem ja sellega kiigutakse suurima mõnuga. Suured tänud! Mis puutub torni ehitamisse, tuleme samuti suurepäraselt toime. Ehitame torne toas ja õues, tänu tublidele lastevanematele on meil nüüd liiva liivakastis küllaga!
"Kaheaastane laps on rohkem suure lapse moodi. Ta on võimeline tegema hulgaliselt ülesandeid ilma kõrvalise abita (kuid ikkagi järelvalve all) ja tal on hea arusaam sellest, kuidas maailm töötab." Siinkohal on minu konspektil jälle õigus, kõik mäletavad eelmise aasta suurepärast projekti "Õueseiklus 2012", ka sellel  õppeaastal algab uus ja põnev õueseiklus mis kannab pealkirja "Õhk, õrnake, õpeta!"
Haridusasutusena oleme seadnud eesmärgiks õppida ja õpetada läbi projektiõppe. Julgeme arvata, et selline uuenduslik lähenemine võimaldab käsitleda lapsi paeluvaid teemasid sügavuti ning otsida vastuseid lapsi huvitavatele küsimustele. Näeme, et loodusharidus huvitab lapsi, laste huvi kandub edasi kodudesse ja usume, et see on säästlikuma tarbimise võti!  Igal kuul on meil külas mõni vahva teater, rühmades toimuvad põnevad väljasõidud ja projekti algus- ning lõpupeod. 

"Füüsiliselt on väikese padistaja keha võimeline tegema kõike seda, mida täiskasvanu oma, kuid lapsel puudub sama tugevus ning vastupidavus. Laps väsib kiiremini ja peab sagedasti end kosutama tervislike suupistete ning lühikeste uinakutega (Warner 1999). Motoorne areng toimub kiiresti ning “titerasva” kadumisega muutuvad lapse liigutused palju osavamaks. Kehaproportsioonide muutuste mõjul liigub keha raskus allapoole ning see aitab lapsel joosta, palli visata ja püüda ning teha muid oskuslikke “trikke”, mis nõuavad tugevaid lihaseid ja head tasakaalu (Butterworth & Harris 2002)"

Ja nii ongi, sööme terviseampse, uus kokatädi ja tema abi annavad endast parima, et toit saaks maitsev ja tervislik ning kui kõht saab täis on aeg mängida ja õppida. Kaheaastane on vahva!

Palju õnne, armast Alasniidu Lasteaed!

Mõtles ja kirjutas õpetaja Kristel


 Valmib küpsisetort!


Sünnipäevatordi kaunistasid lapsed omale meelepärasel viisil!