24.11.13

November - Talvekuu, Vuntsvember, Mardikuu, Isade kuu


Tere jälle,

Heal lapsel on mitu nime aga November, rahvasuus tuntud Talvekuu, ei lase sügist veel oma haardest, muru on päris roheline ja vihmavee loigud meelitavad lapsi mängima. Pimedad õhtud kutsuvad süütama küünlaid ja planeerima õdusaid koosistumisi. Vuntsvembri teisel pühapäeval oli Isadepäev ja Mardipäev. Lasteaias pidasime meeles tähtsaid päevi pisut varem. Sedakorda olid kõik tublid isad oodatud vaatama teatrietendust, hiljem istusid isad rühmades, kus said laste valmistatud head ja paremat maitsta. Õhtu lõppedes riputasid lapsed issidele kaela kõige odavama elukindlustuse -  isemeisterdatud helkurid. Et meie kõige tähtsamad alati turvaliselt koju jõuaksid!


 Järgmisel päeval nõudsid  Alasniidu Lasteaia kõige vanema rühma Mardid lauluga sisse laskmist päris mitmete uste taga. Kui Mardid said tuppa sooja, puistasid nad põrandad õnnega üle, laulsid ja katsusid pererahva tarkust. Lõpuks tänasid Mardid pererahvast ja lahkusid rõõmsal meelel ning pungis maiustuste kotiga uute uste taha.
 Üles märkis ja pilti tegi vanemõpetaja Kristel

8.11.13

ÕHUS ON TUNDA SUURT SÜGIST


Kõik meie meeled tajuvad seda, eriti õues olles.
Sügisel on omad värvid, lõhnad, hääled. Sõrmed on parema meelega kinnastes peidus. Tuul sasib mitte ainult puid ja põõsaid, vaid ka meie  tõmbame endale tuulekaitseks kapuutsid pähe. Kured läksid, kurjad ilmad 


Vihmahood vahelduvad päikesega, maa on märg ja mudane. Hea, et on olemas kummikud! Ja need mõnusad porilombid- laste arvates muidugi.
Mõnel hommikul näpistab  külmapoisski nina ja maa on kergelt valge. Haned läksid, hallad maas…
Pimedus saabub vara ja ega õhtul enam väga õue ei kipu, aga ka toas on mõnus mängida ja näiteks nosida õunu, krõbistada porgandit või krõmpsutada kurki. Nende lõhnad ja maitsed tuletavad meelde möödunud hilissuve ja saagikoristust. Inimene on ikka üks  õnnelik olevus, et meile on antud viis meelt millega seda elu enda ümber tunda ja tajuda, näha ja kuulda.
Läbi akna pimedusse vaadates ootab nii mõnigi laps juba lund.
Luiged võiks minna …
Hiireherne rühma laste oktoobrikuu mõtted ja tunded pani kirja ja pildistas õpetaja Maie.








3.11.13

Halloweeeeeeeen...uuuuhuuu

 Tere hea lugeja,
Rehekuu viimane päev on mujal maailmas tuntud kui Halloween - pühakutepäeva laupäev oli eesti rahvakalendris varem tundmatu aga kombestikult ühendab tähtpäev endas meie hingedeaja, mihklipäeva ja mardipäeva tavasid. Halloween'i kujunemisel märkimisväärseks uueaegseks pühaks on suur osa iirlaste traditsioonidel. 18. sajandist hakkas Iirimaal levima komme tuua ühislõkkelt koju süsi õõnestatud kaalika sees, mis ongi halloween'i kõrvitsalaterna eelkäija. Sellisest laternast on jälgi aga ka iiri juttudes. Sealne populaarne tegelane Stingy Jack, kahtlase kuulsusega ihnuskoi, kavaldas kuradi korduvalt pühakutepäeval üle. Ühes lugudest veenis Jack kuradit puu otsa õunte järele ronima ja ise lõikas puutüvesse ringiratast ristid. Ristide pärast ei saanud kurat enam puu otsast alla ja lubas Jacki igaveseks rahule jätta, kui ta alla pääseb. Lugejale meenub kindlasti ka meie oma J. Kunderi kirjutatud Rehepapi lood kus kuradi kiusamine läbivaks teemaks oli. Aga muidugi pole halloween veel päris oma tähtpäev, ta on esialgu ikka veel külaline. Nimigi täiesti võõrkeelne. Äkki peaks mõtlema, kuidas seda päeva saaks eesti keeles nimetada?
Olgu kuidas on aga küünlaga kõrvits meeldib mulle ja põneva peo korraldamiseks sobis ka võõramaise maiguga ettekääne. 
Karukella hommik algas omapärase söögiga, menüüs oli trollikõrvad ja sookolli saba ning lõunaks pakuti ussikesi sitika-kastmes. Lugejale võib see judinad üle selja tuua aga tegelikult oli nii, et sellel päeval sõid kõik väiksed võlurid ja nõiad oma taldrikud tühjaks ja küsisid juurdegi. Hommik läks edasi etendusega saalis. Külla oli tulnud teater "Sõber" oma "Öise seiklusega". Õhtu jõudes algas meie oma seiklus ka pihta. Sedapuhku oli Alasniidu Lasteaia kummitused Kõditannina ja Kõditannaba ära peitnud varanduse ning meil jäi üle vaid jälgida aaretekaarti, täita põnevaid ja mõtlemist nõudvaid ülesandeid ja üsna pea saime kahe kummituse varanduse enda valdusesse. Laste arvates võis pühakutepäeva meie lasteaias pidada küll, tore on tutvuda ka teiste rahvaste traditsioonidega. 
Vampiir Mona
 Valmib kõrvits
 Hommikueine
 Teater
 Kolm nõida
 ja üks kummitus
 Rõõmsad pidulised
 Ülesanne nr kaks - joonista koll
 Ülesanne nr kolm - värvi latern

 Ülesanne nr 4 - püüa õhupall kinni
 Ülesanne nr 5 - arvuta!

 Ja võidukad kummitused aardega!

Kirjutas ja pildistas vanemõpetaja Kristel