21.3.12

Tipu Looduskoolis

 Land-art/ Andy Goldsworthy/ Üksteise vastu kraabitud pragunenud rannakivid/


Tere tore lugeja,

Ühel kaunil ja päikselisel reede hommikul alustasid kolm Alasniidu lasteaia õpetajat pikka matka Viljandimaale, Kõpu valda, Tipu külla. Tipu külas asub üks vahva kool - Tipu Looduskool, mis asutati loodushariduse ning säästvat arengut toetava hariduse eesmärgil. Meie läksime kuulama mida tähendab land-art, seikluspedagoogika ja muinasjutu loodusrada.
Tipu Looduskooli õpetaja Dagmar Hoder tegi parajasti kaminasse tuld, kui pealinlased robinal uksest sisse astusid. Meie õppeklass asus uues palkmajas ja kui pikast sõidust kangeks jäänud luud ja liigesed kaminatule paistel, karaskit maiustades ja ürditeed juues uuesti virgeks said, alustati õppetööga. 
Istusime ringi ja õpetaja süütas kaks teeküünalt ning algas muinasjutuline matk loodusesse - iseendasse. Sissejuhatuseks jutustas Dagmar vendade Grimmide „Kristallkera“ – tegemist oli võimsate kõnekujundite ja allegooriatega vürtsitatud muinasjutuga, mis sidus omavahel kõik edasised tegevused.
Järgmiseks suundusime õue, kus ootas meid ees lumelabürint. Meie ülesanne oli labürindist üles otsida kunstiteos. Esiotsa kummaline ülesanne sai labürindi südamesse jõudes selgemaks – lumel oli väike linnupesa, paar jäätunud kibuvitsamarja, ohakatutti, sulg ning tükike mesilaste kärjeraamist. Kunstiteos? Jah!  
 Aeg oli küps, meiegi pidime otsima oma "kunstiteose"!
 Kõik asusid otsima - lumi ulatus poolde säärde. Taibukamad panid endale räätsad jalga, mina sumpasin kunstiotsinguil ilma. Kunst ei ole naljaasi!
Õpetaja Anne leidis seesuguse tegelase. "Tal on ju nägu!" ütles Anne.
Labürint
"Iiris"

Nüüd oli aeg ise kunstnikurolli sisse elada ja luua ise kunstiteos! Meil valmis lumest elutuba - tarbekunst on ka kunst!
 Õhtu saabudes kostitas Dagmar meid tõelise maiuspalaga - ja selleks oli looduskunstniku ning filosoofi Andy Goldsworthy film "Rivers and Tides". Teos oli hüpnotiseeriv ja visuaalselt mõjuv ning pani meid kõiki mõtlema ja arutlema tradisioonilise (loodus/kunsti)õpetuse vaadete, suhtumiste ja  mõjususe üle.
Andy Goldsworthy on erakordne, uuenduslik Inglise kunstnik, kelle koostööpartneriks on loodus. Tema eesmärgiks on toota erakordselt isiklikke ja intensiivseid teoseid. Kasutades näiliselt lõputut hulka looduslikke materjalelund, jääd, puulehti, puukoort, kivimeid, savi, sulgi, kroonlehti, oksi, okkaid, käbisid, loob ta skulptuure, mis avaldavad mõju oma värvi, vormi ja suurusega eriti aga sellega, et nad on ajutised, haprad ja kaduvad. Kunstniku eesmärk on luua uus arusaam kunstist, loodusest, värvist ja vormist - mõelgem raamidest välja! Ja veel enne kui loodu kaob teeb kunstnik oma tööst pilti.
 A. Goldsworthy "Võililled"
  A. Goldsworthy "Jaapani vaher jões"
  A. Goldsworthy "Tuhkpuu lehed ja auk"
  A. Goldsworthy "Kivid"
  A. Goldsworthy "Jääpurika täht"
  A. Goldsworthy "Roheline ring"
 A. Goldsworthy "Suled"
Teise päeva hommik viis meid Soomaale matkama. Õpetaja otsis oma seljakotist väiksed paberist välja lõigatud "raamid" ning palus meil lahtiste silmadega ringi käia. "Olete praegu nagu kunstinäitusel!" ütles Dagmar. "Raamige midagi mida tahate, et ka teised näeksid!"
 Millal sina viimati mõnda samblikku suurendusklaasiga vaatasid?
Aga üks on kindel, looduses tuleb käia avatud silmadega! Nõnda märkad palju imelist!

Pean häbiga tunnistama, et mina ei teadnud mis puu see on... Kas sina tead?

Matkapäeva lõpetuseks tutvusime sujuva õpetamise ja loodusega kohtumise õpetuse rajajate -
JOSEPH CORNELLI ja MICHAEL KALFFI teooriatega.


Kirjutasin, kuna tahtsin seda toredat reisi Teiega jagada. Soovin kõigile lugejatele lennukaid ideid ja lõputut fantaasiat, sest loodus meie ümber on väärt (taas)avastamist!

Kirjutas: Kristel
Pildistas: Anne ja Kristel

No comments:

Post a Comment