8.3.13

Minu jaoks oluline

Tujud ja tunded…. tulevad ja lähevad… ometi räägitakse viimasel ajal üha rohkem emotsionaalse intelligentsuse, empaatia  ja edukuse seostest. Eestlane on oma loomult kinnine ja tunnetest eriti rääkima ei kipu. Kas oleks aeg seda parandada?
Veebruarikuu on selline tore kuu, kus jutuks tulevad isamaaarmastus, lojaalsus, austus, sõprus jne. Ideaalne kuu, et rääkida tunnetest, nende kogemisest, mõistmisest. Miks on küll nii, et ühe naer võib teisele haiget teha?
Kuldkinga rühma projekt „Minu jaoks oluline“ oligi otsast otsani tundeid täis. Põhjalikuma vaatluse all oli 26 emotsiooni. Arutlesime läbi emotsiooni tekkimise põhjuse ja tagajärje. Otsisime koos lahendusi, kirjeldasime  olukordi. Lapsed rääkisid oma kogemustest ühe või teise tunde tekkimisel. Mängisime, avastasime, mõistatasime. Kirjeldasime ja tunnetasime emotsioone. Lapsed olid tunnetest rääkides jahmatavalt ausad ja avatud. Kas suur vend mõtleb sellele, et õhtune õudukate rääkimine hirmutab väikevenda? Kas emad-isad teavad, et võõras keskkonnas palju tundmatuid tube on üks põhjustest miks öösiti kimbutavad halvad unenäod? Kas vanemad on teadlikud lapse murest, et väikevenda armastatakse rohkem või, et armastus teeb haiget kui ta armukadeduseks muutub või et uhkust tuntakse ka selle üle kui hoopis emme ise hambaarsti juurde läheb? Nii palju oli rääkida. Veebipäevikusse pani mind kirjutama aga hoopis teine  küsimus , mis tekkis projekti käigus-
KUHU KAOB MEIE OSKUS OMA TUNNETEST RÄÄKIDA? Tunnetest rääkides väldiksime mõttelaadi, et mehed ja naised on pärit erinevatelt planeetidelt ja me ei mõtleks, et naaber mõtleb, et mida ma mõtlen kui ma temast mõtlen. Tunnetest rääkimise  oskust tuleb hoida ja hinnata ja kui soovite, siis lausa toita hooliva käitumise ja mõistmisega. Võibolla on meil siis tulevikus põlvkond inimesi -   ametimehi ja naisi kes räägivad mida mõtlevad ja tegutsevad oma südame ja sõnade järgi.  
 
Mõtles, ütles ja pildistas õpetaja Ines
Milline tunne sind valdab kui sul on hea sõber kelle peale mõelda?
Mis sa tunned?
Laps kui puu- juurtega Eestimaal ja võrana teda mõjutavad inimesed. Emotsioonidest kujunevad lehed puule, kust laps saab energiat.
Esialgu istungil pealtvaatajana, hiljem ...
 

No comments:

Post a Comment