24.10.11

Hiireherned tervitavad

 
4. OKTOOBER –
NELJAJALGSED  SÕBRAD  LASTEAIAS.
Kuna kõigile lastele meeldivad loomad, siis nii mõnigi pere on saanud imearmsa kassipoja, nunnu kutsu või soetanud mõne muu lemmiklooma üsna ootamatult. 4. oktoobril oli Hiireherne rühmas tore võimalus loomakaitsepäeva pidada. Sel päeval said lapsed lasteaeda kaasa võtta oma vahvad neljajalgsed sõbrad, kes nendega kodusoojust jagavad. Erlendi ja Lennarti pere deegud ja Christini pere küülik Juss harjusid üheks päevaks oma uue kodu ja lasteaialastega ruttu. Kogu terve päeva jälgisid lapsed huviga nende loomakeste tegutsemisi. Palju põnevat ja õpetlikku kasside elust rääkis meile Tristani ema. Kui pelgliku loomuga kassipoeg Pingu oli võõras kohas pisut harjunud, said kõik talle pai teha. Oma pere tõukoera Nufit käis rühmas tutvustamas Ron Anderi õde. Kuulekas koer oskas omaniku kindla häälega antud korralduste peale istuda, lamada, küsida ja trikke teha. Kohtumine loomadega oli vahva ja meeldejääv sündmus ning muutis tavapärase õppetöö huvitavamaks.







12. SEPTEMBER – HIIREHERNED SÜGISMATKAL.
Tervisenädala esimest päeva alustasid Hiireherne rühma lapsed ja õpetajad väljasõiduga looduslikult kaunisse paika - Glehni parki. Peale pikka bussisõitu Alasniidult jõudsime matka toimumiskohta Nõmmele. Looduses liikumise ja tegutsemisega ühendasime ka looduse vaatlemise. Esimeses peatuskohas köitsid laste tähelepanu sipelgapesad ja üks imekaunis punane kärbseseen. Teises peatuspaigas tutvusid lapsed Kalevipoja kuju ja Glehni lossiga. Loodusmatka lõpus mängisime metsalagendikul üheskoos liikumismänge ja krõbistasime küpsiseid. Pärast terviseraja läbimist ei tekkinud matkajatel tüdimust ega väsimust, vaid nad olid reipad ja rõõmsad.

Bussisõit on vahva!
Sipelgad sätivad pesa talvekorda.
Seene-mikk




12. – 13.OKTOOBER – HIIREHERNE  RÜHMA  LEIVATEGU.
Palju perenaisi on tänapäeval hakanud oma perele ja ka külakostiks leiba küpsetama. Minu leiva küpsetamise kogemus on vaid aastapikkune, kuid oli soov seda lasteaialastele jagada. Leivavalmistamise õppimist on hea alustada vormileivast, sest siis on vähem eksimisvõimalusi. Kui eeltainas oli eelmisel õhtul koos lastega hapnema pandud, võtsime üheskoos järgmise leiva tarvis uue juuretise ja alustasime leivategu. Väikeste koguste kaupa lisasid hiireherne rühma lapsed eeltaignale soola, suhkrut, pisut nisujahu, erinevaid seemneid ja mahedat rukki täisterajahu. Kõige lõpuks tõstsid lapsed leivataigna puulusikaga määritud vormidesse, silusid pinna ühtlaseks ja vajutasid kahvliga augud sisse. Pärast 2 tunnist kerkimist lasteaia köögis asetasime leivad ahju. Veel tunnike ootamist ja esimesed leivapätsid olidki valmis. Järgmisel päeval värsket leiba süües tundus see imehea.







13. SEPTEMBER - HIIREHERNE RÜHMA TERVISEAMPSUD

Tervisliku toitumise päeval tegutseti rühmades. Lasteaia mängulise õppe kõrval on oluline õppida ka praktilise töötegemise kaudu. Hiireherne rühmas õpiti sel päeval toorsalati ja võileibade valmistamist. Toidutegemisele eelnes korralik kätepesu ja põllede ettesidumine. Kokkamist alustati porgandi ja kapsa riivimise ning kurgi viilutamisega. Kui kõik vajalik oli tükeldatud, jätkati salati segamise ja maitsestamisega ning võileibade kaunistamisega. Tegevuse lõpus katsime ühiselt laua ja maitsesime omatehtud terviseampse. „Küll maitseb hästi!“ rõõmustasid väikesed meistrid.

Kirjutas: õpetaja Tagi



Kurgivõileivad valmivad



 Head isu!


No comments:

Post a Comment