20.9.12

Alasniidu Lasteaed sai sünnipäeva kingituseks veel ühe maja



Möödunud on aasta sellest hetkest, kui Alasniidu Lasteaed alustas oma tegevust. See aasta on kulgenud tänu tublile personalile ja vahvatele peredele väga sündmusterohkelt.
Oleme suutnud palju ära teha, kuid plaane jagub veel rohkemaks. Üks üllatusplaan, mida me alustades ei osanud aimatagi sai meile teatavaks 2012a. jaanuaris – meie maja kasvab veel kahe rühma võrra. Kevadest  sügise alguseni oli mõtte realiseerimiseks tihe koostöö Alasniidu Lasteaia juhtkonna, Harku Valla töötajate ja ehitajate vahel. Selleks, et nukralt tühjaks jäänud maja Harkujärve külas saaks jälle kuulda rõõmsaid laste naerukilkeid kulus planeeritust rohkem raha, aega ja energiat, kuid asi on seda väärt. Tänaseks päevaks on vanast väikesest majast saanud hubane, armas kohake, sisemuselt värske, avar, soe ja kaasaegse sisustusega. 

Alates 17.sept. 2012 on Alasniidu Lasteaia teine, väike maja avatud 32-le lapsele. Majas on kaks rühma ja mõlemas on 16 lapsele lasteaiakoht.  Rühma nimede valikul jätkasime traditsiooni ja ka siin on rühmad saanud lille nimed. Kuna Alasniidul on niitudel õitsevate lillede rühmanimed, siis Harkujärvel on järve lillede rühmad: Luigelill ja Kukesaba.



Alasniidu Lasteaed pakub sellel aastal Harku Valla lastele lasteaiakoha, kõigile kes ei mahtunud oma kodukoha lähedale lasteaeda.  Kahe rühmaga maja on ideaalne kohanemise keskkond kodust tulnud 3 aastastele lastele, kuna rühma laste arv ja maja on tavapärasest väiksem. Lastega tegemiseks on neli uut õpetajat, kaks õpetajaabi ja majaperenaine. Liikumisõpetaja, muusikaõpetaja ja juhtkond on kahes majas samas isikus. Toidud valmistavad meie endi, suure maja kokad ja transporditeenust kasutades jõuavad söögid ilusti eine ajaks lauale.Nüüd on Alasniidu Lasteaed aasta vanem ja tuntavalt  suurem,  kokku on meil kahe maja peale 176 last ja peret kellega palju põnevaid tegevusi ette võtta.

Kirjutas: Alasniidu Lasteaia direktori kt. Anneli Pedask

13.9.12

Igalühel oma pill, sellel mängib tirilill



Sellised sõnad sobivad hästi kirjeldamaks  Alasniidu Lasteaia esimese sünnipäeva tähistamist 5. septembril. Pärast hommikust sünnipäevatortide meisterdamist oli kõikidel rühmadel ülesanne  õueseikluskuu raames otsida  looduses leiduvaid esemeid, millega saaks tekitada erinevaid hääli ja helisid. Ütlus, et kui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab on täiesti õige. Lapsed suutsid oma fantaasiat ja loovust kasutades leida ja leiutada väga huvitavaid helitekitamise  nippe ning huvitavaid nimetusi oma pillidele.
 Nii mõnigi pill tegi oma debüüdi just sellel päeval. Iga  rühm sai enne ühisesinemist tutvustada oma pille nii kõla- kui nimepidi. Kuldkinga  rühma lapsed musitseerisid pillidega, mil nimeks kivikolksutajad, võilillejoristajad (mis õpetaja kinnitusel olla peaproovis küll veidi valjemalt kõlanud), kõrresahistid, oakõristaja ning rohupill .Karukella rühma laste vihmapillide  hääl sobis suurepäraselt rütmiks loetud luuletusele. Ka Kassikäpa lastel oli selgeks õpitud luuletus, mida toetas sahistajate rütmimäng. Nende  pillide  heale kõlale aitasid kaasa sellised materjalid nagu  liiv, puuoksad ja kivikesed. Toredad nimed olid ka Pääsusilma rühma laste pillidel. Peale liivasahistajate kõlasid sellised pillid nagu väike kivikolksuja ning suur kivimürtsuja. Nurmenuku rühma lapsed musitseerisid pillidel, mil nimeks  kivikolksutajad, kõlapulgad ja kivikrõbistid. Ka kõige väiksemad, Hiireherne  lapsed leidsid päris oma rühma õuealalt orkestri jaoks pille. Lemmikuteks olid kivisahistid ja kivikoputajad. Oma häält tutvustasid veel ka  kaikapill, lõhnapudeli-liivaraputi ja kilakola ämbri pill. Selle viimasega sai orkestris osaleda  õpetaja.



Õnnitlused ja sünnipäevalaulud; kommid , tordid ja võimas looduspillide  ühendorkestri esinemine- oli ikka tore sünnipäev! Loodame, et meie  muusika  kostus ka  Kriss-Sassa kõrvu !

Palju, palju õnne armas Alasniidu Lasteaed! 

kirjutas õpetaja Maie
pildistas õpetaja Mari-Liis


12.9.12

3, 2, 1 START!




Pühapäeval, 9.septembril, sain Vabaduse väljakul kokku Taimi ja Kadriga. Üheskoos liitusime tervisesportlastega, keda oli kokku kogunenud ligi 18 000 liikumisharrastajat 37st riigist!
13.30 anti stardipauk kõndijatele ja algas 10 km Sügisjooks läbi tuulise, kuid päikeselise Tallinna kesklinna. Nagu õpetajale kohane, suutsime ka sportides tegeleda mitme asjaga korraga. Me kõndisime, ajasime tööjuttu, lehvitasime ergutajatele... ühesõnaga veetsime mõnusalt ja sportlikult aega. 
 
Äkki ja täiesti ootamatult kerkis meie ette finišijoon. Aega distantsi läbimiseks kulus meil 1 tund ja 34 minutit! Super! Saime hea tunde kehasse, puna palgeisse ja huvitava mõtte pähe - äkki järgmisel aastal  läbiks 10km  joostes?!
Siinkohal teen kõigile ettepaneku- tulge liikuma!

Kirjutas ja pildistas õp. Anne

5.9.12

Tule õue!


Tere, hea lugeja!
Loodan, et puhkasid suvel hästi! Mõnulesid metsas ja mere ääres, lugesid lemmikraamatut, maiustasid maasikatega ja kogusid jõudu eelseisvaks sügiseks ja talveks. Sügis juba koputabki tasakesi vihmast märjale aknale ja ütleb, et kui sa õue mängima tuled, pane kummikud jalga! Nii me teemegi, paneme kummikud jalga ja jookseme lompides ja seenevihmas sest algamas on õueseiklus ja nüüd ei ole aega toas istuda. Mihklikuu kutsub õue mängima ja õppima. Alasniidu Lasteaia mudilased teavad, et õueseikluse maskott Kriss-Sass-Saa kirjutab oma kirjas nii: " Vaata ringi, kanna põues - mida kõike õpid õues!" Kuidas nad seda teavad? Aga Mihklikuu esimesel esmaspäeval tõi sügistuul laperdades meie terrassile kirja. Teates seisis, et üks rõõmus lille-laps tahab meile külla tulla ning kutsub meid kõiki õueseikusest osa saama. Lubas kingitusi ka tuua. Asusime ootama!
Oodata ei tulnud kaua. Üsna pea lendas meie hoovi üks lõbus liblikas ja tal oli kaasas päris elusuuruses lill -  Kriss-Sass-Saa!  Õueseiklus kuulutati avatuks! Kriss-Sass-Saa tõi lastele luupe ja ilmajaama mis lasteaia hoovi püsti pandi ning kutsus lapsi õue, õue mängima, jooksma ja õppima.
 Kriss-Sass-Saa ütleb, et õues mängimine ja õppimine toetab igaühe oma olemist, toob lapsed toast välja ja laseb neil õppida nii, et rakendust saavad kõik meie viis meelt. Mikk Sarv kirjutas 2006 aastal õuesõppe olemuse lahti: „Õuesõpe on õppimine ehedas, õppimist toetavas keskkonnas, kõigi meeltega vahetult kogedes, oma kätega ise tehes ja kogetut teistele vahendades ning edasi õpetades“. Tasub meelde jätta viis võtmesõna: koht, mis aitab õppida; meel ja erinevate meeltega kogemine; tegu ehk vahetu osalemine ja millegi valmis tegemine; lugu ehk teistega jagatud kokkuvõte tehtust; ja iva ehk õpitu mõte, mida tasub edasi õpetada. 
Järgmisel  hommikul tervitas meid soe ja päikseline ilm mis kutsus meid kohe pärast hommikusööki õue. Läksime ja leidsime õuest palju põnevat. (Siinkohal pean pika pai tegema tublidele lapsevanematele, kes varustasid meid tõrude, käbide, kibuvitsade, kivide ja kõige sellise väärtuslikuga.) Alasniidu Lasteaed on alles aastane ja pisikesed puud ja põõsad alles kasvavad ning seetõttu tuli õuemurule laotada maakodudest kaasa toodud aarded. Põnev sorteerimise mäng võis alata!
Aroonia marjad tegid suu ja käed siniseks ja pihlaka omad vedasid suu kõveraks - hapu! Aga väga põnev oli kogutud aardeid läbi Kriss-Sass-Saa kingitud luupide uurida. 


Aga juhtus ka nii, et mõni edev sirts kõndis ise luup-purki ja lubas ennast igast kandist uudistada. Lapsed õhkasid:" Ma tahaksin ka endale selliseid karvaseid jalgu ja kolme varbaga tosse!" Hiljem lubasime sirtsu jälle murule liikuma ja omi asju ajama. 
 Emmedele, issidele vaatamiseks ja lugemiseks on rühma seintel õueseikluse kava. Karukella lapsed meisterdasid õueseikluse kavale õunapuu, 2012 aasta puu ongi õunapuu. Värvilised õunad ripuvad puul justkui öeldes - rõõmustage kauni sügise üle!

*** Õueseiklus on maakondlik projekt „ Õueseiklus 2012 Harku Vallas ja Tallinnas“. Projekti rahastab Keskkonnainvesteeringute Keskus. Projekti viivad läbi Alasniidu Lasteaed ja Matkaklubi Kriss-Sass-Saa. Projektijuht on meie lasteaia liikumisõpetaja Urve Kukk.

Kirjutas ja pildistas õp. Kristel