27.4.15

HIIREHERNE RÜHMA HUVI AVAKOSMOSE VASTU

 Viire Sepp on oma raamatus „Andekusest ja andekatest lastest“ öelnud järgmist:
kui lastele ei anta võimalusi ennast arendada, kaotavad nad motivatsiooni ja huvi.
Sellest lähtuvalt valisime oma viimase „täiskoormusega“ õppimise kuu aprilli teemaks laste poolt välja pakutud ja neid väga huvitava kosmose teema. Kui huvi on, tuleb rääkida. Mis sellest, et õppekava seda ei nõua!
Planeedid, tähed ja erinevad taevakehad- lõputud põrkumised ja plahvatused, tiirlemised ja pöörlemised, imekaunid värvid, kujundid ja suur, suur salapära... Kõik see universumis toimuv tekitas lastes hulgaliselt küsimusi. Kõige paremini oskavad taolistele küsimustele vastata ikka asjatundjad ja nii me käisimegi vastuseid otsimas Tallinna Tähetornis. Meid võttis vastu vahva nimega mees Mario Mars. Temale väga sobiva nime kohta jäi kahjuks küll küsimata, kuid ehk oligi ta mees teiselt planeedilt? Planeetidest teadis ta igal juhul palju. Laste kõige tähtsamale küsimusele- kas tulnukad ja ufod on olemas?, vastas füüsikat õppinud astronoom eitavalt. No võta nüüd kinni...meie rühma lastest on küll väidetavalt päris mitmed neid lausa isiklikult kohanud! Lihtsam oli mõista seda, miks kõige suurem täht päike meie planeeti nii tugevalt soojendab. Õppefilmi vaadates saime oma silmaga võrrelda, et päikse- ja ka teiste tähtedega võrreldes on planeedid, sealhulgas Maa kui väikene kärbsemust. Tähtede tohutu suuruse pärast näeme neist paljusid ju ka palja silmaga! Väga põnev oli tähetorni tipus asuv ülisuur teleskoop. See pidavat kaaluma sama palju kui auto, kuid lapsed suutsid seda liigutada tänu targale mehanismile. Kui Maa teeb tiiru ümber päikese ühe aastaga, siis kell meie planeedil teeb tunni vaid ainult 60 minutiga ja meie poolteist tundi külastusaega möödus üliheli kiirusel.
Tallinna Tähetorn asub meie lasteaiast vaid kümne minuti autosõidu kaugsel. Kellel huvi- 16.05 ootab tähetorn kõiki külastajaid kella 18.00-01.00, toimub Muuseumiöö 2015!
Kogu kuuldud ja nähtud infot „seedivad“ lapsed veel siiani, sest alles täna ütles Iris: „ No ma ikka ei saanud aru, kas siis ufod ja tulnukad on olemas või ei?“
Kes seda päris täpselt teab- juba maailm ise meie ümber on põnev ja huvitav, aga sama põnev on ka meid ümbritsev maailmaruum...
Kirjutas ja pildistas õpetaja Maie








No comments:

Post a Comment