2.2.16

Miks on merevesi soolane?


Kas Sina tead, miks merevesi on soolane?  Kui ei tea, tule küsi Hiireherneste käest! Me laulame Sulle kohe või näitleme pika lugulaulu heeringast, kes kuival maal elas, hiiri, rotte hävitas, soolaga maiustades ahneks läks ja uue laeva sisse augu näris. Eks sealt laevaaugust ju sool merre pääseski. Vana Neptun muidugi sai hirmus vihaseks ning määras heeringa elukohaks soolase mere. Lugulau jäi meile kohe hästi meelde ning otsustasime sellel  Nurmenuku rühma tublidele õpetajatele ja lastele ette näidelda. Nagu õiges teatris ikka, oli meilgi piletimüüja (kes lubas pealtvaatajatele pileti kolme plaksu eest), piletikontrollid, kohanäitaja.
Pärast etendust sai väikese soolase ampsu teatri puhvetist. Toimus näitlejate autasustamine. Teater meile meeldib. Nii pealtvaatajatena kui esinejatena!

Jaanuar oli seega Hiirehernestel kalakuu. Rääkisime kalamehejutte, tutvusime kaladega, saime teada kes on kala, kus on kala, kes kala sööb ja keda kala sööb.
Otsisime ja leidsime häid kalastuskohti Eesti kaardilt. Meisterdasime kalu, paate, soovisime 3 soovi kuldkalalt. 
Väga armastatud ajaviiteks sai laumäng „Kalale,  lauamäng igale kalahullule“. Lapsed said kalade nimesid lugeda, leida õige koha kalapüügiks ning õige õnge olemasolu korral ka kalad paati tõmmata.  Juhtus sedagi, et mõne rammusa kalakese napsas paadist kajakas või kimbutas kalapüüdmist hüljes. Mängu lõpuks lugesid lapsed saadud punktid kokku. Selgusid kõige osavamad kalamehed

Hiireherne kalaaretajad aretasid ka uusi kalaliike nagu näiteks: muttkala, lindkala, koerkala.
Kuu teema lõpetuseks külastasime Eesti loodusmuuseumi muuseumitundi „Eesti kalad“. Saime uusi teadmisi kuhjaga ja saime ka enda teadmisi näidata. Igatahes haviga tõtt vaadata ja tema hambaid katsuda iga päev küll ei saa.
Kes aga arvab, et kala on tumm, see eksib. Loodusmuuseumis saime kuulata spetsiaalsete masinatega lindistatud kalade häälitsusi, mõni haukus nagu koer, teine ulus , kolmas vilistas. No on kalad, salakavalad! Kuidas kõige lihtsamalt aru saada, et loom on kala? Kui ta saab vee all hingata, ilma et peaks vahepeal vee peal õhku hingamas käima, siis võib suure tõenäosusega tegemist olla kalaga. Kalade elu oli põnev uurida, nii mõnigi laps hakkas paremini kala sööma ja kindlasti tegi nii mõnigi laps kodus juttu, et võiks kunagi ise ka kalale minna!
Külmas meres.
Külmas meres, elas kilu,
Aga kilul hakkas vilu.
Tema kannul ujus lõhe












Aga lõhel hakkas kõhe.
„Küll on kole kui on vilu“
Ütles külmetades kilu.
„Küll on kole kui on kõhe“
Lausus lõdisedes lõhe“!
(E.Raud)
Aga nüüd kapten: „Ahoi, otsad anda, täiskäik edasi, laev merele, ees on suur heeringaparv“!

Kirjutas õpetaja Renate, pildistasid õpetaja Renate ja arendusjuht Kristel

No comments:

Post a Comment