6.11.12

Kes sügisel usin ja nobe - sel talvel toiduga muret pole...


Ei jää see sügis oma värvikirevusega suvest sugugi maha! Sügis on mõnus: meile   pakkusid silmailu nii sügiserüüs puud kui vihma-ja lumepilvine taevas, metsaalune koos seente ja marjadega, ning ka aiasaadused peenra- ja põllumaal .

Oktoober oli Hiireherne rühmas saagikogumise ja hoidiste tegemise aeg. Et meie sõpradel väikestel hiirekestel keldris ning sahvris kevadeni midagi krõbistada oleks ,tekitasime  oma rühma seinale tõelise sahvri koos riiulitega. Purkidesse, pudelitesse ning salve panime kõik hea ja tervisliku. Pole mõtet poest osta moosi, kui ise saab keeta ja purki panna sellist maitsvat keedist nagu näiteks kollast värvi ja mustade lisanditega  „Oskari punane moos“  või hoopis keeta ise mustika-, maasika-, õuna- või apelsinimoosi! Valmisid  õuna- ja maasikakompott, purki panime  kurke, tomati-kapsasalatit ning kapsa- porgandisalatit. Purkidesse läksid ka mõned seened, kuid suurema osa seentest kuivatasime  ja ajasime nöörile. Salastatud retsepti järgi valmis Liandral „Seenesupp seemnetega“. Et ka talvel saaks head kodust mahla juua, siis selleks puhuks on meie riiulilt võtta õunamahla, porgandimahla, kapsamahla, ning Riko pudelis on koguni kommid! Ühe suure pudeli peal on  selline salapärane silt nagu „Siirupijook- Hiireherne Hea Laps“ .Seda jooki jätkub loodetavasti ikka lausa kevadeni!

Salve panekuks sikutasime peenralt porgandeid, põllult saime kapsapea ja kaalikaid. Loomulikult maitsesime ja degusteerisime enne hoolikalt: kas kapsas on ikka piisavalt roheline ning mahlane? Kas porgandid krõmpsuvad õige krõmpsuga? Kas õunad on magusad ja ilma ussiaukudeta?

Kõige raskema töö- kartulivõtu, võtsime käsile juba kuu alguses .Kes seda ilmataati ikka teab! Suur vihm teeb põllu pehmeks ja mudaseks ning lõpuks ei saagi aru, kas korjame kartuleid või hoopis muda! Ja eks aeg näitas, et tegime õige otsuse, sest enne kuu lõppu olid põllud juba kaetud valge lumega!

Hiireherned lähevad rahuliku südamega talvele vastu. Meie sahvris jätkub tervislikku näkitsemist kauaks. Loodame, et ka teil on talvevarud keldrites ja sahvrites, sest EGA TALI TAEVA JÄÄ!

Kirjutas ja pildistas õpetaja Maie.

No comments:

Post a Comment