8.2.13

Jaanuar Hiirehernes





Me kõik teame, et vihm ja lumi sajab taevast ja vesi voolab kraanist. Me teame, et jää on libe ja mõnel päeval on talvel väga külm ja mõnikord hoopis soojem. Aga siiski tahtsime ise uurida, katsetada ja teha erinevaid tegevusi nii vee, jää kui lumega, et kus, mis ja kuidas.
 
Katsete käigus saime muuhulgas teada, et mõnel päeval on külmutuskapis hoopis külmem kui õues, sest vesi jäätus seal kiiremini. Vaatlesime jää imelisi mustreid  ja tegime toas ise „jääpaberit“. Mängisime  erinevaid situatsioonimänge, nautisime talviseid spordirõõme õues, kuid saime ka toas suusatada! 

Katsetasime, millised esemed ujuvad, millised upuvad ja avastasime, et vett on päris tore tõsta ühest kausist teise näiteks laualapi abil!

Luupidega uurisime ja võrdlesime ka soola-, suhkru- ja lumekristalle. Tuppa moosipurki panime ka ise soola- ja suhkrukristallid kasvama. Katses selgus, et soolakristallid hakkasid kenasti kasvama, suhkru omad aga mitte.

Uurisime erinevaid jälgi lumel ja tekitasime ise jälgi lumele, plastiliinile, mannale.
Kõige rohkem pani imestama fakt, et kui see lumi on tegelikult nii must ja sodine nagu toas põhjalikul uurimisel selgus, siis miks ta õues ikkagi nii hea maitseb?

Seadsime sisse rühmas  arstimängu nurga, kus on hea külmetuse korral käia abi otsimas ja silmi-kõrvu kontrollimas.
 
Kuu projekti tulemusena valmis talvine LAND ART .Kaunid marjade ja taimeosakestega kaunistatud jääkujud ehtisid aeda meie akna taga mitu päeva ja pakkusid silmailu kogu lasteaiaperele. 

Rõõmsad olid kindlasti ka linnukesed, sest nagu juba mainitud, on mõnel päeval õues soojem kui külmutuskapis… ja jää sulab kiiresti jälle veeks.

Kirjutasid  ja pildistasid õpetaja Renate ja Maie.

No comments:

Post a Comment