25.6.13

Suur tänu!



Alasniidu Lasteaias toimus talgutöö korras liivavedu. Tublid isad organiseerisid lasteaeda liiva ja vedasid selle liivakastidesse. Pealtnäha lihtne tegu aga mis on liiv ja liivamängud?  
Laste üheks füüsilise ja vaimse  arengu  näitajaks  ja  tingimuseks  on   peenmotoorika  ja  puuteaistingute areng. Mida osavam ja liikuvam on lapse käsi, seda  täiuslikum on tema närvisüsteem. Käelaba  motoorika  arendamine toetab lapsele eneseteenindamis- ja tööoskuste ning  kunstilise tegevuse ja käsitöö vilumuste õpetamist, aitab säilitada tema füüsilist ja psüühilist tervist, soodustab  tema  isiksuse  arengut.
Pahatihti unustavad täiskasvanud, et liivakast – see on lapse jaoks terve maailm!
Siin võib vorme liivaga täita, liivale joonistada ja jälgi jätta, liiva hunnikusse koguda ja kuhikuid moodustada; sügavuti liiva sisse minna, auke  ja  tunneleid kaevata, liiva sisse asju peita ja siis neid välja kaevata. Liivast võib teha kompositsioone ja kunsti. Lisaks käeosavusele arendavad liivamängud lapse koordinatsiooni, silmamõõtu, tähelepanu, kujutlusvõimet, mõtlemist ja matemaatilisi mõisteid. Liivamängud aitavad kaasa ka varemõpitud teadmiste ja oskuste süvendamisele ja kinnistamisele ning uute teadmiste omandamisele. Liiva pinnal on lapsel kergem oma vigu parandada kui paberil ja laps tunneb end seeläbi edukamana. Liivakastimängud soodustavad ja parandavad laste omavahelist suhtlemist ja  võimaldavad tagasihoidlikumatel lastel end avada. Liivamäng mõjub lapsele rahustavalt, maandab pingeid, tõstab tuju, tekitab positiivseid emotsioone. Täiskasvanu osaks jääb liivamängudeks vajalike tingimuste loomine nii toas kui õues ja  lapsele liivaga tegutsemise võimaluste  tutvustamine.
Õpetajad ja lapsed tänavad  Lauri isa Janekit, Lola isa Kristjanit, Isabeli isa Reimot, Alissia isa Valerit, Sten Marteni isa Silverit, Marta isa Rened, Kert Markuse isa Margust, Ron Anderi isa Ahtit ja tublisid Kassikäpa lapsi, et aitasite muuta õue mänguala mitmekesisemaks!






"Liivakasti mängud" I. Salumetsa refereerinud õpetaja Kristel 

No comments:

Post a Comment