3.11.11

Halloween - 31.oktoober

Tähistada või mitte,  selles on küsimus?  Kalendriloolase L. Vahtre sõnade kohaselt tundub, et praegu on Halloweeni pidustustel suuresti matkiv maik man - teha järele kõike, mida Euroopas või ookeani taga tehakse. Aga õpetaja kohus on käia ajaga kaasas ja rahvakalender muutub ja täieneb ajavoolus pidevalt. Tasub teada, et ka halloween'ile lähedased kadri- ja mardipäev olid kunagi võõrad pühad. Alles pika aja jooksul on nad meie rahvakalendri osaks saanud ja tunduvad seal nüüd lausa loomulikud.  Seega ei maksa karta, et uued tähtpäevad meilt midagi ära võtavad. Võimalik, et ka halloween koduneb kunagi täiesti ja saab mingi eestikeelse nime. Millise, ei julge siinkohal siiski oletada. Isegi jõulud on meil üsna uus tava, sest O. Lutsu "Kevadest" nähtub, et näiteks Tõnissoni kodus ei teatud jõulusid veel tähistada. Jõulukommete juurdumine kestab Euroopas tänini, kuuse tuppatoomine on näiteks Balkani poolsaarel täiesti uus asi.
Niisiis otsutasime meie uut kommet tervitada ja võtsime halloweeni pidustusi tõsiselt :) selleks tarbeks tegi õpetaja Anne suurepärase kompositsiooni ning kõrvitsa uuristamist toimetati mujalgi rühmades.  
Halloween on lühenenud nimetusest pühakutepäeva laupäev (All Hallows' Eve, misjuures Hallow tähendab vanainglise keeles pühakut). Halloween on tänu oma pikale ajaloole kombinatsioon paljudest traditsioonidest, millest tähtsamad on vana keldi püha Samhain, pühakutepäev ja hingedepäev.





Kaks väikest võlurit on kommijahil käinud.

Karukellas jooksis ringi suur hulk imelisi olendeid.
Kirjutas: Kristel

No comments:

Post a Comment